Jídlo spojuje lidi. Je způsobem, jak oslovit druhé, jak zůstávat v kontaktu, poznávat jiné kultury a přinášet radost. Když tedy sedíme kolem stolu, nesdílíme jen jídlo, ale také přátelství, svou radost a své kultury. Jídlo je mnohem širší téma, než si myslíme, a my se mu snažíme postupně učit.
V sobotu 17. listopadu jsme tak měli příležitost seznámit se se srílanskou kuchyní a kulturou, protože nově vzniklá skupina Vaření ve společenství poprvé uspořádala na faře v Dolní Bělé kulinářský zážitek. Zúčastnilo se ho 12 kuchařských učňů z různých částí dolnobělské farnosti, okolí a Plzně. Připravovali jsme typicky srílanské kari s rýží a také speciální srílanské dezert. Dozvěděli jsme se něco o koření, které se používá ve srílanské kuchyni, a dalších základních surovinách, jako je kokosové mléko nebo kari listy.
Pro mě to byl to úžasný okamžik: všichni měli příležitost se potkat a společně uvařit něco speciálního. Zároveň to pro mě jako misionáře byla nová cesta, jak oslovit více lidí a přivítat je u nás, aby viděli, jak my obláti jako řeholní společenství žijeme a jak můžeme různými způsoby sdílet Boží lásku. Jelikož šlo o úspěšné setkání, doufám, že nebylo poslední a že jídlo bude i nadále nástrojem setkávání mezi lidmi, ať už věřícími, nebo ne.
Janith, OMI
© 2024 Středoevropská provincie O. M. I., Kontaktovat webmastera, Prohlášení o přístupnosti, Mapa stránek
ANTEE s.r.o. - Tvorba webových stránek, Redakční systém IPO